Fart

Få saker är lika berusande som fart. Att höra motorernas vrål och känna hur man accelererar framåt i en dundrande fart kan ge de flesta gåshud. För den som tycker om fartupplevelser finns det många olika alternativ och fordon. Det finns flygplan med jetmotorer som inte har någon motsvarighet i kraft, och det finns racingbilar som saknar motstycke när det kommer till landbaserade fordon.

Flyguppvisningar

Om det är flygplan som fascinerar en allra mest – och det finns definitivt goda anledningar till att fascineras – kan en flyguppvisning motsvara dina högt ställda förväntningar på fart och fläkt. Det erbjuds årligen event där de absolut starkaste och snabbaste motorerna visas upp för allmänheten. Ett exempel är Göteborg Aero Show, som går av stapeln i början av juni varje år. Dit kommer några av världens bästa flygplan och visar upp sig för en hänförd publik. Saab 37 Viggen, kronjuvelen bland det svenska försvarets stridsplan, brukar väcka stor uppskattning med häpnadsväckande kraftfulla RM 8-motor.

Flyguppvisningar

Biltävlingar

Om du föredrar att hålla blicken längs marken är biltävlingarna det närmaste man kommer en uppvisning i otrolig fart och kraft.  Ingen annan form av fordon på fyra hjul kommer i närheten av Formel 1-bilarnas prestanda. Biltävlingarnas största evenemang är givetvis Formel 1. De kommande tävlingarna som går av stapeln där är Formel 1 VM 2014. Ska man gå efter spelbolaget Betssons odds så är det Red Bull laget som står som favoriter, tätt följt av Mercedes Grand Prix och Ferarri. Formel 1-tävlingarna, som arrangeras på olika platser i världen under säsongen, har blivit en miljardindustri och åskådare flockas för att se stjärnorna susa förbi i sina bilar.

Motorer

Både Formel 1-bilar och flygplan är fartvidunder med så mycket prestanda att det är svårt att greppa. I en Formel 1-bil sitter det en V8-motor under huven. Det innebär åtta cylindrar, och anledningen till att man har satt en standard där är att utgångsläget ska vara så lika som möjligt för alla tävlande.

Flygplan använder sig ofta av jetmotorer, som är mer kraftfulla men också betydligt mer skrymmande. Det är en särskild teknik som ger stora jumbojetar kraften de behöver för att lyfta sina enorma metallkroppar.